Wat zijn de huidige trends in trouwfotografie?


Fotografie blijft zich continu doorontwikkelen, zo zal ook de stijl van fotografen onderling ook erg blijven verschillen. Als trouwfotograaf ben ik voortdurend op zoek naar inspiratie en spot ik daardoor verschillende trends op het gebied van fotografietechnieken, extra services en het vastleggen van bijzondere momenten. Dit zijn de trouwfotografie trends voor 2023:


  1. Zwart-wit trouwfotografie
  2. Beweging in beeld
  3. Direct flash trouwfotografie
  4. Champagne pop
  5. Sparkler exit
  6. Same day edit
  7. Portretten van je gasten


Zwart-wit trouwfotografie

Zwart-wit fotografie is natuurlijk nooit weggeweest, het is een perfecte methode om focus aan te brengen in foto's die kleurenfoto's soms niet hebben. Zonder de afleiding van kleur komt de emotie in een foto vaak beter tot zijn recht. Soms wordt er nog wat extra 'grain' toegevoegd voor een meer 'vintage' touch. De trend die ik momenteel zie is met name een verschuiving in de verhouding zwart-wit foto's vs. kleurenfoto's die fotografen opleveren. Sommige trouwrapportages bestaan uit meer zwart-wit foto's dan kleurenfoto's. Niet alle fotografen leveren dan ook de kleurenvariant op van een foto. Dit is dan ook een belangrijk onderwerp om met je trouwfotograaf te bespreken. Welke verhouding vind je zelf acceptabel?


Beweging in beeld

Je wilt natuurlijk dat je trouwfoto's zo scherp mogelijk zijn, maar soms wordt er bewust voor gekozen om juist onscherpe - bewegende beelden te maken met een lange sluitertijd. Zo zie je bijvoorbeeld beelden waarin het bruidspaar zelf stil staat, maar er mensen om hen heen lopen die beweging geven aan het beeld. Dit maakt de foto vaak een stuk interessanter om naar te kijken. Andere momenten die leuk zijn om vast te leggen met beweging zijn: verplaatsingen van het bruidspaar naar bijvoorbeeld de fotoshoot locatie, je jurk of sluier laten waaien in de wind, dansende mensen op het feest, dinerende gasten aan tafel en ga zo maar door.

Zwart-wit trouwfoto's met afwijkende scherpte-diepte
Spontane foto van bruidspaar met beweging
Bewegende zwar-wit trouwfoto met champagne toost moment

© Elles Yanna Photography

Direct flash trouwfotografie

Op een trouwfeest heb je uiteraard een flitser nodig om het feest goed vast te leggen. De trend die hierbij nieuw is, is om als fotograaf het bruidspaar nog even apart te nemen tijdens, voor of na het feest voor een kleine fotoshoot met flits. Dit kan bijvoorbeeld aan de bar, in je photobooth, in jullie hotelkamer, op de trap of op een andere toffe plek op jouw trouwlocatie. Wil je graag trouwfoto's die wat meer een 'edgy' uitstraling hebben, dan is dit misschien wat voor jou! Ook zie je vaak dat deze trend wordt samengepakt met de volgende trend: de champagne pop. Neem eens een kijkje op Pinterest voor wat toffe voorbeelden.


Champagne pop laten fotograferen

Om je feest te openen zie je steeds vaker dat er een momentje wordt gemaakt van het openen van een fles champagne, bijvoorbeeld door de bruidegom te laten sabreren. Dit is super leuk om te fotograferen. Jullie spontane reactie met daarbij de champagne die uit de fles spuit, zorgt geheid voor een super feestelijke shot. Mocht het al avond zijn wanneer je dit toost-moment gaat doen, dan kun je dit met 'flash photography' combineren. In het donker lijkt de champagne dan haast licht te geven!


Sparkler exit op het einde van je trouwfeest

Het uitzwaaimoment op het einde van de bruiloft is de perfecte gelegenheid om nog wat toffe foto's te maken. Iedereen is dan helemaal ontspannen en in de feeststemming na wat alcoholische versnaperingen. Je kunt er voor kiezen om je fotograaf tot het einde van het feest te laten blijven om jullie vertrek vast te leggen. Dit maak je extra feestelijk door sterretjes uit te delen (je weet wel - die leuke oud en nieuw vuurwerkstokjes), de gasten een tunnel te laten vormen waar jullie als bruidspaar doorheen kunnen lopen en dit moment mooi vast te laten leggen met een dikke zoen op het einde van de tunnel. Voor mij als fotograaf staat dit bovenaan mijn verlanglijstje om eens te mogen vastleggen!

Sparkler exit Fotograaf Nederland, Elles Yanna Photgraphy

SAME DAY EDIT TROUWFOTO'S

Je trouwfoto's diezelfde dag nog inzien? Het gebeurt steeds vaker. Je kunt jouw trouwfotograaf namelijk vragen om wat tijd te pakken tussen het diner en het feest om een aantal foto's te selecteren en een 'quick edit' toe te passen, om die zelfde dag nog te gebruiken en te laten zien aan je avondgasten, zo krijgen zij ook een gevoel hoe de rest van de dag voor jullie was. Sommige bruidsparen kiezen ervoor om de foto's met een beamer te tonen op een scherm en anderen gaan zelfs een stapje verder om te vragen of een foto gedrukt kan worden om diezelfde avond nog als bedankkaartje mee te geven aan de gasten wanneer ze naar huis vertrekken.

“Pak als bruidspaar 's avonds ook nog een moment samen om wat toffe, feestelijke trouwfoto's met flits te laten maken door jouw fotograaf!”

Portretten van je bruiloftsgasten

Natuurlijk staan jullie als bruidspaar in het middelpunt van de trouwrapportage, maar hoe leuk is het om je gasten ook een mogelijkheid te bieden om een mooie foto te laten maken. Deze trend zie je vaak bij destination weddings, tijdens zo'n weekend heb je vaak voldoende tijd om een moment te plannen waarop gasten een foto kunnen laten maken met hun partner. Maar ook bij bruiloften in Nederland is hier tijd voor te maken. Zo kun je bijvoorbeeld ook een second shooter inschakelen om foto's bij aankomst van de gasten te laten maken, voor een echt rode loper/paparazzi effect!


TROUWFOTOGRAFIE TRENDS TOEPASSEN op jouw bruiloft?

Niet elke trouwfotograaf kan overweg met de bovengenoemde trends, het is daarom belangrijk om je specifieke wensen bij een kennismakingsgesprek al kenbaar te maken. Zo heeft de fotograaf de mogelijkheid om zich voor te bereiden of kan je verzoek voortijdig afslaan. Ik ga zelf graag de uitdaging aan om nieuwe trends toe te passen binnen mijn fotografie. In de foto's in dit artikel zie je al wat leuke voorbeelden hoe ik dit doe en de rest van mijn portfolio vind je hier. Ik bespreek graag de mogelijkheden in een persoonlijk gesprek met jullie. Neem daarvoor vrijblijvend contact op!